Cât costă să-ți ții copilul în facultate, în 2023. Taxele, piperate pentru buzunarul românilor

de: Alexandru Puiu
10 07. 2023

Dacă ai un copil care intră anul acesta la facultate sau chiar tu însuți ești printre absolvenții de liceu și dorești să te întreții singur în continuare, trebuie să te pregătești destul de serios din punct de vedere financiar.

Taxele de școlarizare, dar și de înscriere, sunt destul de piperate. Desigur că depinde foarte mult de facultatea aleasă, de oraș, dacă vorbim despre studii la stat sau la particular.

Ca să ne conturăm o idee despre efortul financiar ce trebuie depus, vom face o scurtă trecere în revistă a unor prețuri de taxe publicate de curând de Protecția Consumatorilor, astfel încât să știm la ce să ne așteptăm, dacă dorim să mergem la facultate și nu avem șansa de a studia pe locurile susținute de la buget, unde taxa de școlarizare dispare și există numeroase alte beneficii financiare.

Cât de scumpe sunt taxele la facultate, în 2023

Vom lua drept referință Facultatea de Drept, una dintre cele mai râvnite facultăți de la noi din țară.

Ei bine, dacă și pe lista ta de dorințe ai Facultatea de Drept, trebuie să te aștepți la o durată de studii de patru ani, iar dacă optezi pentru a studia la stat, e necesar să știi că 480 lei reprezintă cea mai mare taxă alocată pentru înscriere în cadrul Universității din București. De asemenea, 100 lei reprezintă cea mai mică taxă alocată pentru înscriere în cadrul Universității Ovidius din Constanța.

Dacă ne referim la taxa de studii, 5.000 lei reprezintă cea mai mare taxă de studii în cadrul Universității din București și Universitatea Babas-Bolyai din Cluj-Napoca. Totodată, 2.800 lei reprezintă cea mai mică taxă de studii în cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Iată cum stă situația dacă vrei să urmezi cursurile unei facultăți de Drept la privat:

Din punct de vedere a taxei de înscriere, 250 lei reprezintă cea mai mare taxă alocată pentru înscriere în cadrul Universității Titu Maiorescu și Universitatea Spiru Haret din București, Universitatea Petre Andrei din Iași și Universitatea Tibiscus din Timișoara. De altfel, 100 lei reprezintă cea mai mică taxă alocată pentru înscriere în cadrul Universității Româno-Americană din București.

Din punct de vedere a taxei de studii, 2.100 euro reprezintă cea mai mare taxă de studii în cadrul Universității Româno-Americană din București. În cele din urmă, trebuie precizat că 3.200 lei reprezintă cea mai mică taxă de studii în cadrul Universității Nicolae Titulescu din București.